Ikke bare er kysten av Kroatia blant de mest opphakkede med mange naturlige bukter og strender, den har rikelig med marinaer med over 12 500 ankerplasser til sjøs og 7 500 ankerplasser ved land.
Alle marinaene langs kysten er velutstyrte, spesielt ACI marinaer, som tilbyr mange fasiliteter; restauranter, barer, toalett, dusjer, parkingsplasser, matbutikker og mye mer.
Dessuten er de alle lett tilgjengelige, så man kan enkelt komme seg dit enten man kommer med bil, ferge eller fly, ettersom marinaene har gode forbindelser til havnene og flyplassene.
Alle havner med nautisk turisme har noen ekstratjenester: tradisjonell mat, vann og elektrisitet, legetjeneste, tilbud fra charterselskap, innkvartering i leiligheter og elektroniske overvåkning og sikkerhet for gjestenes eiendeler.
Adriatic Croatia International Club, kjent som ACI, er et ledende selskap i Kroatias nautiske turisme. ACI marinaer tilbyr tjenester av høy kvalitet og har bidratt til å gjøre seiling populært. Men til tross for de plettfrie tjenestene som Kroatiske marinaer tilbyr, er det alltid lagt vekt på en konstant forbedring. ACI Club presenterer en unik kjede av 21 marinaer, som strekker seg fra Dubrovnik i sør til Umag i den nordlige delen av den kroatiske Adriaterhavskysten. Hovedkontoret til ACI Club ligger i Opatija. I de 17 årene de har drevet forretninger, har ACI marinaer, gjennom sin innsats for å utvikle populariseringen av seiling og ved hjelp av arkitektoniske karakteristikker, realiserte gjenkjennbar tjenestekvalitet. Besøkende til de moderne utstyrte ACI marinaene kan, sammen med den vanlige resepsjonsbruken, bruke andre tekniske tjenester, ha adgang til restauranter, snackbarer, butikker, vaskeri og andre tilbud som vil berike oppholdet deres og gjøre det behagelig. De profesjonelle navigatørene kjenner ACI Club som en regattaorganisator i dobbelseiling, blant annet ACI cup og Verdenscupen i dobbelseiling, som ble holdt i Dubrovnik i 1996 og i Split i 2000, utmerker seg.
Forbundet utmerker seg blant annet ved å fremme nautisk turisme i Kroatia og er en deltaker på alle store nautiske messer i Europa. Forbundet for nautisk turisme, Kroatias Marina Assosiasjon, har oppnådd suksessfullt samarbeid med yachtklubben i Østerrike, marinastyret i det Slovenske handelsdepartementet og den tyske Forbundet for motoryachter.
I år 1997 skrev de under en femårskontrakt med den tyske Forbundet. Med yachtklubben i Østerrike og det Slovenske handelsdepartementet ble det skrevet kontrakt for ett år, med en klausul om automatisk forlengelse av kontrakten etter utløpsdatoen.
Til gjengjeld får kroatiske marinaer full støtte i de østerrikske mediatjenester. De mottar gratisstøtte i alle medier som er tilgjenglige for det tyske Forbundet av motoryachter (Sander magasin, daglig og sommermedia, profesjonelle magasiner, TV og radioreklame).
Ettersom nautisk turisme er et av de mest attraktive turisttilbudene i landet vårt, finner man nyttig og viktig informasjon for navigatører gjennom forbundet for nautisk turisme, og der kan man diskutere profesjonelle problem, og få hjelp av forbundet til å løse dem.
Dermed fremmes turismen til nytelse og tilfredsstillelse for navigatørene og gjestene som har valgt vår kyst, våre øyer og havet som sitt feriemål.
For informasjon om lovmessige reguleringer: adgang, navigering og opphold, autorisasjonssaker, navigasjonssikkerhetskompensasjon, betaling av fortøyningsavgift, valutaregulering, yachtserifikat, vinteropplag av båter i Kroatia, soner der seiling er forbudt, båtutstyr, radiotelefoner, deltakelse i sportsbegivenheter, transport av båter, båtleie og charterselskap og endring av mannskap, kan du kontakte den nærmeste havnemyndigheten. Havnefogdens kontor og marinaer kan vanligvis kontaktes på VHF- kanal 17, i hvert fall på dagtid. De fleste havnekontorene har sine egne patruljebåter, som kan hjelpe båter i nød selv i dårlig vær. I henhold til internasjonal skikk og bruk, har havnefogden rett til å be om hjelp fra enhver egnet båt, inkludert utenlandske yachter.
Fortøyningsavgift i marinaer
Man må betale avgifter i kroatiske marinaer for yachtfortøyning og andre tjenester. Avgiftene er vanligvis faste og blir annonsert om høsten for følgende år.
Fortøyningsavgift i offentlige havner
På offentlige pirer i havner under kommunal autoritet, har de lokale myndighetene rett til å kreve inn fortøyningsavgift. Størrelsen på avgiften avhenger av størrelsen på yachten og lengden den opptar på piren, som betyr at yachter som fortøyer ved piren må betale mer enn de som fortøyer akterenden av baugen til piren. Når man fortøyer „i flokk“ (flere yachter fortøyer ved siden av hverandre) beregnes det fortøyningsavgift for hver yacht. Størrelsen på beløpet fastsettes av de lokale myndighetene og kan variere fra en havn til en annen.
Fortøyningsavgift i bukter
I noen områder krever lokale myndigheter fortøyningsavgifter for yachter som ankrer opp i bukter under deres myndighet. Til gjengjeld blir søppel samlet inn, og på noen steder blir mat levert. Loven vil i framtiden regulere omfanget av hvilke avgifter som kan kreves inn uten at alle tjenester blir tilbudt. Personer som samler inn fortøyningsavgifter må identifisere seg ved å gi tilbake en trykket kvittering.
Å kjøpe mat
Å kjøpe mat er ikke noe problem langs Kroatias kyst eller på øyene. Alle marinaer og havner har velfylte supermarkeder. Men i perioder med langvarig dårlig vær, kan det bli mangel på ferske grønnsaker og brød på de mindre øyene, som ikke har en jevnlig fergetjeneste. Matprisene er sammelignbare med de i Europa. Restauranter kan være dyrere på små øyer.
Drivstoff
Drivstoff er lett tilgjengelig både langs veiene og i havnene. Alle typer bensin, inkludert blyfri bensit og diesel er tilgjengelig; men blyfrie bensinpumper er mindre vanlige på pirene. Bensinstasjoner blir midlertidig stengt av sikkerhetsårsaker når de får forsyninger av drivstoff. Utenfor sesongen kan åpningstidene til bensinstasjonene være begrenset til noen få timer, vanligvis om morgenen. I høysesongen, og særlig om morgenen, kan den store pågangen av kunder føre til kødannelse og betydelige ventetider på bensinstasjoner.
Vann og elektrisitet i marinaer
Alle kroatiske marinaer og noen havner har vann og elektrisitetstilkoblinger på pontongpirer.
Vann: vannforbindelser er vanligvis 1 tomme i diameter, forbindelser med 3 tommers diameter er mye sjeldnere. På grunn av mulig vannmangel i sommermånedene, krever de fleste kroatiske marinaer at yachter bruker slanger med kraner.
Elektristiet
I Kroatia er strømmen 220 V AC. I marinaer og offentlige havner (i tillegg til campingplasser), bruker man "Euro-plugger" med tre pinner. I noen marinaer (Punat, Kremik) har noen pilarer „tradisjonelle“ sikkerhetsstikkontakter.
Strømpilarene i noen marinaer er så langt fra hverandre (f.eks. i Zut, Piskera, Palmizana) at skjøteledninger med isolerte forbindelser (storm, regn) kreves.
Antallet kraftuttak er noen ganger utilstrekkelig for alle yachtene som kan trenge elektrisitet på samme tid. Godt isolerte skjøteledninger med forbindelseselementer er nødvendig.
Kopirettighetsnotat:denne teksten er kopirettighetsbeskyttet av oss og kan bare kopieres dersom du tydelig indikerer vårt forfatterskap et eller annet sted på den samme siden med en link tilbake til vår side